Експерти центру RDX зібрали для Вас рекомендації щодо здорового харчування для схуднення.
- Не голодувати! Не пропускати їди, їсти кожні 3-3,5 години, але порції повинні бути невеликими. В цьому випадку організм охоче розлучається з отриманими калоріями.
- Більшість денного раціону має бути з’їдено в першу половину дня.
- Ретельно пережовувати їжу для кращого засвоєння (20-50 разів кожен шматочок).
- Їжа має апетитно виглядати і бути приємною на смак – це також сприяє її подальшому перетравленню.
- Виключити: алкоголь та газовані напої з цукром, солодощі, копченості, жирну та смажену їжу, випічку та гострі страви.
- Включити до свого раціону максимальну кількість овочів, зелені, фруктів, горіхів, злакових та бобових, олії рослин нерафіновані, нежирну яловичину та телятину, птицю та крольчатину, рибу річкових порід тощо.
- Небажано поєднувати в одному прийомі їжі: зернові та бобові, овочі та фрукти, молоко (молочні напої та страви) з іншими продуктами. Погано перетравлюються страви, в яких м’ясо поєднується з тестом: млинці та пельмені, макарони по-флотськи та манти.
- їжу потрібно вживати свіжоприготовлену, варити, тушкувати або запікати продукти необхідно лише на один прийом. Обов’язково готувати лише у позитивному настрої, інакше їжа погано перетравлюватиметься.
- Рослинну їжу краще їсти сезонну і тільки зі своєї місцевості.
- Вживайте клітковину, що знижує рівень глюкози та холестерину в крові. На неї багаті необроблені зерна злаків, капуста, яблука та інші продукти.
- Замініть прості вуглеводи на складні: вівсяну крупу, хліб грубого помелу, гречану крупу та макарони з твердих сортів пшениці.
- Вживання морської риби, волоських горіхів та рослинних олій (особливо ріпакової та лляної) допоможе наситити організм кислотами Омега-3, що підтримують синтез гормону лептину, що впливає на швидкість спалювання жирів.
- Їжу не можна перетворювати на культ чи проблему! Їжа – це можливість почуватися здоровим та енергійним! 🙂