Інсулін має пряме відношення до зростання м’язової маси, проте його вироблення та участь у зростанні м’язових клітин має дуже складну схему, яку варто розглядати на клітинному рівні.

Інсулін– це гормон білкової природи, разом з гормоном росту він відповідає за анаболізм, це нарощування тканин і м’язів. Крім цього, інсулін знижує вироблення катаболічних гормонів, що руйнують м’язи жиру для отримання енергії.

Зв’язок інсуліну, амінокислот, тренувань та зростання м’язів

Завзяті тренування не завжди призводять до зростання м’язів, від чого дивуються багато спортсменів. Причина полягає в тому, що може бути втрачено один із компонентів, без якого весь цей процес просто неможливий.

  1. Білкова їжа містить амінокислоти, які необхідні для росту м’язів. Це означає, що в раціоні має бути необхідна кількість білка та різні групи амінокислот.
  2. Гормон росту також допомагає амінокислотам перетворюватися на м’язовий білок. Вироблення цього гормону стимулюється фізичними вправами, він і запускає весь процес. Саме цей пункт пояснює, навіщо потрібні якісні інтенсивні силові тренування на все тіло.
  3. Відпочинок та якісний сон – складові компоненти в цьому процесі. Організму потрібен час на відновлення, адже по суті навантаження руйнують м’язи, а зростають вони в ході відновлення. Спочатку м’язи навантажуються фізичними вправами, а потім їм потрібен час відновитися через сон. Відсутність тривалого глибоко сну призведе до того, що м’язи просто не виростуть.

Якщо випустити один із цих послідовних пунктів схеми, вам просто не вдасться наростити м’язову масу. Виснаження тренуваннями не призведе до зростання м’язів, як і надмірне вживання білка чи інсуліну.

Звідки береться інсулін і скільки його потрібно

Ми вже з’ясували, що інсулін для росту м’язів дійсно необхідний, але тут не працює схема, що чим його більше, тим крутіше ростуть м’язи. Кожен продукт має свій глікемічний індекс, і чим він вищий, тим більше цукру ми отримаємо. Наприклад, зелень і зелені овочі мають найнижчий глікемічний індекс – 10. А ось хліб, солодощі, смажена картопля та інше – найвища, до 100. Отже, з’їдаючи продукт із низьким ГІ ми отримуємо менше цуку, з високим – більше. Інсулін допомагає нам у транспортуванні цього цукру у вигляді глюкози по організму, щоб забезпечити його енергією. І чим більше цукру (продуктів з високим ГІ) ми з’їдаємо, тим вищим стає рівень інсуліну.

Однак це пояснює лише те, звідки він береться, але зовсім не говорить про те, що потрібно налягати на вуглеводи, щоб його рівень був вищим. Інсулін може бути нормальним навіть без уживання вуглеводів. Нормальним, мається на увазі достатню кількість для зростання м’язів.

Наш організм сам виробляє інсулін для зростання м’язів і транспортування глюкози. Надмірне споживання цукру, вуглеводів або продуктів з високим ГІ може навпаки перекрити здатність інсуліну виконувати свою функцію та спровокувати інсулінорезистентність, що по суті є провісником цукрового діабету.

Тому не поспішайте колоти інсулін для зростання м’язів, якщо тільки в ньому немає необхідності через стан здоров’я. Складіть грамотний раціон харчування, виконуйте фізичні тренування, що рекомендуються тренером, і добре відпочивайте.